Headlines News :
Home » , » Çin Astrolojisi

Çin Astrolojisi

Written By Bilal Hoca on 15 Eylül 2014 Pazartesi | 15:19






Kayıtlı Çin tarihinin başlangıcı olan M.Ö 2637 yılından beri bu hayvanların sıralaması hiç değişmeden her 12 yılda bir tekrarlanmıştır.



Latin astrolojisi gibi Çin astrolojisi de insanı 12 değişik burç ve sembollerle tanımlar ve kişinin burcunu bulmak için doğum tarihini kullanır. Çin Astrolojisi’nde Zodyak kelimeleri aynı anlamdadır. Ama yine de Çin Astrolojisi bir hayvanlar halkasıdır ve yıldızlarla pek ilgisi yoktur. Çin Astrolojisi olay ve kişilik tahminleri yapmak için felsefeye, takvime, kozmosa ve doğanın ritimlerine başvurur. Latin(Batı) Astrolojisi ise gökyüzündeki cisimlerin pozisyonlarına ve hareketlerine bakar. Çin Astrolojisi’nde burçlar Latin Astrolojisi’ndeki gibi aylık değil yıllıktır. Her Çin Burcu’na karşılık bir hayvan ismi vardır. Hangi burçta olduğunuzu bulmak için doğum yılınızı bilmek yeterlidir. Yükselen burç için de detaylı haritalara gerek yoktur. Çin Astrolojisi’nin hayvan sembolleri şunlardır: fare, manda, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuz. Bu hayvanlar daima aynı sıradadır. Filozoflar 12 yılın her birinin nasıl Yin ve Yang arasındaki kuvvet dengesini sağlayacağı hakkındaki buluşlarını kuvvetlendirmek için, o senenin tarzına ve tonuna uygun hayvanı seçmişlerdir.



Kayıtlı Çin tarihinin başlangıcı olan M.Ö 2637 yılından beri bu hayvanların sıralaması hiç değişmeden her 12 yılda bir tekrarlanmıştır. Daima fare ile başlar ve domuzla biter. Vietnamlı bir Astrolog olan Ngoc Rao’nun anlattıklarına göre Çin Astrolojisi bir şekilde doğuda M.Ö 4000 yılından beri kullanılmaktadır. Özellikle M.Ö 2953 ve 2838 tarihleri arasında İmparator Fu döneminde ve daha sonra M.Ö 800’lerde Shen Nung döneminde Çin Astrolojisi çok popüler olmuştur. Çin Astrolojisi kişinin gelişmesi için gerçek, akılcı ve kullanılabilir bir vasıtadır. Çin Astrolojisi Çin felsefesinin temelini oluşturan üç öğeden oluşmaktadır. Yin ve Yang, beş element ve Çin takvimi.



Yin ve Yang



Yin ve Yang iki eşit fakat karşıt güçtür. Yin’in gücü bazen pasif, dişi, uysal, algılayıcı ve toplumsal olarak tanımlanmıştır. Yang ise erkeksi, saldırgan ve toplumu umursamaz olarak nitelendirilmiştir. Uyuma ulaşmak için Yin ve Yang’in dengelenmesi gereklidir. Onlar birbirleriyle çatışmak yerine beraber hareket etmelidir. Yin ve Yang hayatın temelini oluşturur. Çin felsefesine göre evrenin en temel ve en önemli enerjileridir. Çin burçlarının da her biri Yin veya Yang’dir. Yin(Negatif Enerji): Karanlık, ölüm, gece, negatif, soğuk, kadın, pasif, yumuşak, kış. Yang(Pozitif Enerji): Işık (aydınlık), yaşam, gündüz, pozitif, sıcak, erkek, aktif, sert, yaz.



Yin ve yang kavramları kendilerine özgü bir gerçekliği veya nesneyi ifade etmezler.Bunlar kainatta sürekli olarak değişen ve birbirlerine alternatif ,zıt olan ama varoluşları birbirine muhtaç olan oluşumların ,hareketlerin, olayların izahıdır. Yin deyince karanlık ,soğuk , ölüm gibi olumsuz bizim negatif diye tarif edeceğimiz kavramlar, Yang deyince ise parlaklık, güneş sıcaklı yaşam gibi olumlu kavramlar(pozitif) kavramlar akla gelir. Dünyada bazı gerçeklerin her zaman için iki ayrı yüzü vardır. Her şey zıddıyla vardır. Var oluşunu da bu zıddının varlığına borçludur. Yin ve yang bu zıtlıkları ifade eder. Tekvandonun da varlığı için muhakkak sizi zora sokacak bir rakibin varlığı gerekir. O sizin hayatta karşınıza çıkacak zorlukları temsil eder.Ama varlığınız ve duruşunuz da onun size karşı eylemleridir. Dolayısıyla düşmanınız belki sizin varlığınızın teminatıdır. Yin ve yang statik değil süreklilik ve devamlılık arzeden ve aynı gücü paylaşmış zıtlıkların ifadesidir. Gece -gündüz,yaz- kış, yaşam- ölüm gibi.. Dolayısıyla bunları farklı iki terim gibi işlemekte hatadır. Aslında gece gündüz nasıl iki ayrı gerçek değil bir günün farklı iki yönü ise insanın nefsi arzuları ve meleki yönleri de birbirine muhtaç ve birbirini tamamlayan iki yönüdür.



Beş Element Teorisi:



Bu teori doğada mevcut olan her şeyin beş temel materyalin hareketinden ve değişiminden oluştuğunu anlatır. Bunlar; Ağaç, ateş, toprak, su ve metaldir. Geleneksel Çin tıbbında insan vücudundaki fizyolojik ve patolojik ilişkileri değerlendirmek için beş element teorisi bir araçtır. Örneğin; Ağaç’ın anlamı büyüme ve gelişmedir, yaşamdır, canlılıktır. Engellenemez şekilde büyür, gelişir ve yukarı doğru yükselir. Beş element arasında birbirini destekleme ve birbirini engelleme şeklinde bir ilişki vardır. Örneğin ağaç, ateşi oluşturur, ateşten kül olup toprağa dönüşüm vardır. Su topraktadır. Vücudun yapı taşı olan mineraller topraktadır ve su hayatı sembolize eder, yani ağaca can veren, ateşi söndüren element sudur.



Çin Takvimi:



Çin Takvimi doğacak bebeğin cinsiyetini tahmin etmek amacıyla Çin’de yaklaşık 700 yıldır kullanılan bir yöntemdir.


Share this article :
 
Support : Creating Website | Blogger Template
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Medyum Denizli Bilal Hoca Efendi - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Blogger Template