Headlines News :
Home » , , » Dünya Medyumları Andrew Jackson Davis

Dünya Medyumları Andrew Jackson Davis

Written By Bilal Hoca on 17 Eylül 2014 Çarşamba | 12:03







Andrew Jackson Davis
1826-1910 yillari arasinda yasamis, ABD’li durugörü ve duruisiti medyumu, ruhsal sifaci; kimilerine göre ABD’deki spiritualizmin teorik temelini olusturan kisi.

“Poughkeepsie kahini” adiyla da taninan Davis’in ögretisinin temelini 1845-1847 yillari arasinda trans halinde yaptigi 157 konusma olusturur ki, ‘teblig’ olarak nitelendirilen bu konusmalar, “Doga’nin Prensipleri” (“Principles of Nature”) adiyla 1847’de yayimlanmistir. 800 sayfalik bu kitaptaki ögreti, kimilerince E. Swedenborg’un kozmoloji anlayisi ile sonralari Karl Marx’i (1818-1883) etkileyecek olan Charles Fourier’in (1772-1837) komünal yasam ve üretim tezlerinin bir sentezi olarak yorumlanir. Kitapta yer alan “Bir taraf maddi bedende, diger taraf yüksek planlarin birinde oldugu halde ruhlarin birbirleriyle temasa geçmesi mümkündür.” ifadesiyle Davis’in, 1848’de Fox Kardesler ile baslayacak olan spiritualizmin dogusuna iliskin kehanette bulundugu ileri sürülür. 1840’li ve 1850’li yillarda, Davis ve arkadaslari tarafindan yayimlanan “The Univercoelum” adi gazetede yer alan yazilar, spritualizmin ABD’de yayilmasinda önemli bir islev görmüstür.

“Yüce Harmoni: Dogal, Spiritüel ve Göksel Evrenin Felsefi Bir Vahyi” adli 2135 sayfalik ve 5 ciltlik yapiti ise ABD’de spiritualizmin basyapitlarindan biri olarak kabul edilir. Davis, yapitinda “Summerland” (Yazülkesi) adini verdigi ruhsal alemin Hristiyanligin cenneti ya da cehennemiyle bir iliskisi bulunmadigini öne sürer ve buradaki varliklarin da yasamlarini “ruhsal beden”leriyle sürdürerek gelisim ve mükemmellik pesinde kostuklarini belirtir. Öte yandan kimileri, Davis’i, kitabindaki “beseri cinsler arasinda mutlak bir esitlik vardir,” temasini isleyen anlatimlarindan ötürü ilk kadin haklari savunucularindan biri olarak kabul ederler. Davis, spritualizm hareketinin yönlendirici öncülerinden biri olmasina karsin, dinsel dogmalara karsi çiktigi için, spritualizmi dinsel bir çerçeve içinde benimseyenlerce yeterli ilgiyi görmemistir.
Share this article :
 
Support : Creating Website | Blogger Template
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Medyum Denizli Bilal Hoca Efendi - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Blogger Template